Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody „Salamandra”
 

Konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000 rozstrzygnięty!

Producenci miodów z Kazimierza Dolnego, pomidorów różnych odmian z Gradoczna oraz serów ze Słopnic zwyciężyli w Konkursie na Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000! W nagrodę wezmą udział w Międzynarodowych Targach Ochrony Środowiska POLEKO. Konkurs został zorganizowany przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę”.

Konkurs przeprowadzono podczas imprez lokalnych zorganizowanych w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę” w Szamocinie, Polańczyku, Narwi, Limanowej i Puławach. Podczas każdego wydarzenia prezentowane były produkty lokalne wytwarzane na pięciu obszarach Natura 2000: Dolina Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego, Bieszczady, Puszcza Białowieska, Ostoje Nietoperzy Beskidu Wyspowego i Małopolski Przełom Wisły. Łącznie w konkursie wzięło udział 38 producentów, którzy zaprezentowali najróżniejsze przysmaki i rękodzieła. Najlepszymi okazali się: Specjalistyczne Gospodarstwo Ogrodnicze „ANWIT” z Gradoczna, Chów Owiec Firma Produkcyjno-¬Handlowa s.c. Z. Piaskowa, S. Piaskowy, R. Piaskowy ze Słopnic oraz Elżbieta Kowalczyk Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich „Polanka“ z Kazimierza Dolnego.

„W mojej rodzinie pszczoły obecne są od pokoleń. Ojciec był pszczelarzem, dziadek był pszczelarzem. Miód jest naszą chlubą. Miody z województwa lubelskiego są specyficzne, ponieważ jest to ziemia bardzo żyzna. Lubelszczyzna słynie z miodu gryczanego i malinowego, szczególnie jeśli chodzi o plantacje maliny jesiennej. Te miody są bardzo smaczne, bo nie są nudne!” – zachwala swoje produkty Elżbieta Kowalczyk ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich „Polanka”.

Receptą na najlepsze pomidory dzieli się także Witalis Jakoniuk ze Specjalistycznego Gospodarstwa Ogrodniczego „ANKWIT” – „Początki gospodarstwa sięgają 1986 roku. Cały czas motywem przewodnim było odnalezienie odmian, które nie będą bardzo plonować, tylko będą najsmaczniejsze”. Wśród zwycięskich produktów znalazły się także sery ze Słopnic – „Nasze sery wytwarzamy bez użycia konserwantów, nie są pasteryzowane. Owce wypasamy na łąkach w Słopnicach i nie stosujemy nawozów sztucznych” – mówi Ryszard Piaskowy z Chowu Owiec Firmy Produkcyjno-Handlowej.

Producentów najlepszych produktów lokalnych (po jednym z każdego obszaru) wybrali uczestnicy imprez, oceniając produkty z danego regionu w ankietach. Poza trójką zwycięzców, najwięcej głosów uzyskały miody wielokwiatowe z Gospodarstwa Pasiecznego Piotra Wojtanowskiego z Bereźnicy Wyżnej (obszar Bieszczady) oraz wafle do lodów i rurek z kremem firmy P.P.H Soforek z Szamocina (obszar Dolina Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego). Spośród pięciu finalistów, Jury, w skład którego weszli m.in. przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, wybrało trzech zwycięzców.

„Wybór laureatów był niezwykle trudny. Dziękujemy wszystkim 38 producentom, którzy wzięli udział w konkursie i zaprezentowali swoje przysmaki i rękodzieła. Wybraliśmy produkty, które naszym zdaniem w największym stopniu nawiązywały do tradycji regionu oraz charakteryzowały się walorami ekologicznymi i potencjałem rynkowym. Trójka najlepszych producentów będzie miała okazję wziąć udział w Międzynarodowych Targach Ochrony Środowiska POLEKO, które odbędą się w dniach 14-17 października br. w Poznaniu. Serdecznie im gratulujemy!” – mówi Agnieszka Zdanowska, Przewodnicząca Komisji Konkursowej z Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000 został zorganizowany w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Poznaj swoją Naturę”, współfinansowanej przez Unię Europejską ze środków instrumentu finansowego LIFE+ oraz ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Szczegóły dotyczące projektu oraz samego konkursu dostępne są na stronie: www.poznajnature.pl oraz portalu Facebook: www.facebook.com/poznajnature.

Magazyn Przyrodniczy SALAMANDRA patronował Konkursowi.

Wybór numeru

Aktualny numer: 2/2023